INFUSION

Out of your Mind, into Artistic Flow

INFUSION ART LAB 0

‘THE ART OF LISTENING’

Zaterdag 21 september 2024

  • Connect

    Je maakt verbinding met jezelf,
    met anderen en de omgeving.
    Je ervaart collectieve inspiratie.

  • Reflect

    Je kijkt, onderzoekt, bevraagt, verdiept.
    Je ontwikkelt een nieuwe mindset.

  • Create

    Je maakt sound,
    performance, beeld, beweging.
    Je ontdekt nieuwe mogelijkheden.

ABOUT

In een tijd waarin er zichtbaar veel onrust, disconnectie en verharding heerst in onze maatschappij, neemt de urgentie toe om leiders de creatieve tools en de attitude van een artist in handen te geven, zodat zij vanuit een flexibele, associatieve en scheppende kracht kunnen aansluiten op de mensen waarmee zij werken.

We geloven dat er nood is aan leiders die in staat zijn om de sterk versnipperde aandacht te herijken, en die kunnen reageren op culturele diversiteit en op de uiteenlopende ideeën die in een groep aanwezig zijn. Leiders die niet polariseren, maar verbinden. Die weerstand niet schuwen, maar die juist weten om te vormen. Die de eigen comfort zone durven te verlaten om bestaande informatie op een nieuwe manier te horen, zien, voelen, en ervaren. Die stabiliteit kunnen bieden, omdat ze zichzelf goed kennen. Die niet op zoek zijn naar één waarheid, maar openstaan voor de rijkdom aan ‘waarheden’ die een groep bezit, en die te benutten als collectieve inspiratie. Leiders die nieuwe perspectieven aanboren, binnen dat wat al aanwezig is.  Kortom: leiders die in verbinding staan met zichzelf, hun omgeving en hun creativiteit.

INFUSION cultiveert een artist mindset bij leiders die creatieve flow weer willen laten stromen. Door middel van serious play en cross art technieken ontdekken zij actief hoe ze zichzelf en anderen in beweging kunnen brengen. We gebruiken wat er al aanwezig is, en openen het nog onontdekte potentieel. Daarmee hervinden zij nieuwe betekenis in wie zij zijn en wat zij doen. Niet alleen ontvouwen zich nieuwe ideeën, maar door middel van reflectie, creatieve tools en de synergie van de groep wordt authentiek (persoonlijk) leiderschap geactiveerd, in relatie tot relevante leiderschapsthema’s.

  • Voor leiders die werken met teams in de cultuursector, de zorg, de gemeente of het onderwijs. Je wilt je (persoonlijk) leiderschap verdiepen en ontwikkelen en zoekt naar nieuwe manieren om je medewerkers te inspireren met technieken om reflectie en creativiteit te bevorderen. Je hebt interesse in kunst, en je houdt ervan om interdisciplinair te denken én te doen.

    Je hoeft geen maker of kunstbeoefenaar te zijn. We geloven dat iedereen het creatief potentieel bezit dat hiervoor nodig is. Creativiteit komt niet alleen tot uiting in individuele kunstbeoefening, maar gaat over het vermogen om bekende informatie op een nieuwe manier te verbinden. Zowel interne informatie (gedachten en gevoelens) als externe informatie (de ruimte, objecten en informatie om je heen). Het onthult iets nieuws over hoe de wereld werkt, en over hoe je zelf werkt. Het prikkelt je en laat je even uit je vaste verwachtingen en denkpatronen stappen. Als je hiervoor open staat, is INFUSION iets voor jou.

  • INFUSION biedt elke twee maanden een ART LAB aan met een specifiek thema. Daarin cultiveer je via cross art technieken creatief en reflectief vermogen in jouw leiderschap. Ieder half jaar kun je deelnemen aan een intensief weekend.

    Wil je op de hoogte blijven van het programma? Laat hier je contactgegevens achter o.v.v. mailinglist INFUSION.

    • Een transformerende ervaring

    je vergroot je bewustzijn en ontdekt (nieuwe) kwaliteiten in jezelf;

    • Groei in creativiteit en innovatief denken

    via creatieve maakprocessen maak je nieuwe verbindingen en ontdek je nieuwe ideeën en strategieën;

    • Tools in werken vanuit de artist mindset

    je krijgt technieken aangereikt die je ook buiten de sessies om kunt inzetten om een artist mindset te cultiveren;

    • Diepgaande reflectie en zelfinzicht

    door middel van artistieke reflectie, introspectie en in dialoog weet je beter wat bij jou past en kom je tot authentieke expressie;

    • Groei in persoonlijk leiderschap

    je integreert het creatief denken in je leiderschap en maakt bewuste keuzes die richting geven in jouw leven;

    • Gevoel van gemeenschap en verbondenheid

    door collectieve ervaringen en interactie, versterk je relaties met mensen waarmee je kunt delen, sparren en creëren.

    Scroll naar beneden om te lezen wat je leert in het eerstvolgende LAB.

Facilitators

MAITE VAN DER MAREL // MUZIKANT /
COLLAGE MAKER / Marathon runner / TRAINER

ontregelen. bevragen. aanzetten.

Ze volgde een opleiding tot muziekdocent aan het conservatorium in Rotterdam en deed een Master of Music aan het conservatorium in Utrecht, met als hoofdinstrument piano. Ze dook in de filosofie en technieken van collectieve creatieve maakprocessen, geïnspireerd op het gedachtegoed van Peter Renshaw,  met als doel om gemeenschappen een stem te geven. Gaandeweg ontwikkelde zij haar eigen karakteristieke en energieke leiderschapsstijl, die zij veel heeft ingezet in het onderwijs, in community projecten op allerlei plekken in de wereld (Nederland, het Midden-Oosten, Cuba en Brazilië), en ook in het bedrijfsleven.

Maite verbindt kunst en creatieve maakprocessen aan maatschappelijke thema’s, (inter)persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Naast het aanspreken van de creativiteit van deelnemers, streeft ze ernaar ieders invloedssfeer te vergroten. Door middel van samenwerking en reflectie groeit het besef dat iedereen verantwoordelijkheid draagt én ook kan nemen voor zichzelf en de directe omgeving.

Niels over Maite:

“Wat ik inspirerend vind in het werken met Maite van der Marel is dat ze erg goed kan luisteren en doorvragen, zodat via die weg nieuwe inzichten ontstaan.  Dit kan ze zowel individueel als met een groep mensen, waarbij conflictsituaties worden omgebogen tot leermomenten. Dit koppelt ze vervolgens in heldere taal terug aan de deelnemers. Ik merk daarnaast dat mensen zich snel op hun gemak voelen bij Maite. Ze enthousiasmeert en neemt mensen mee op avontuur. 

Verder heeft ze een ongelofelijke staat van dienst, nationaal en internationaal, als trainer/faciliator in (artistieke) maakprocessen en reflectie. Dat merk je aan het gemak waarmee ze groepen aanstuurt en inspireert.”

NIELS VERMEULEN // MuZIKANT / COMPONIST /
Sound Performer / Slow walker / TRAINER

luisteren. meedoen. inspireren.

Hij studeerde compositie/muziektechnologie en docent muziek en behaalde Cum Laude zijn European Master of Music: ‘New Audiences and Innovative Practices’

Hij geeft les in Sound & Performance aan Conservatorium Artez / Muziektheater. Werkt voor stichting Buitenkunst, speelt in de krautrock band Zebra Lasers, volgde trainingen aan het Marina Abramovic Institute, de Mime opleiding, Centre for Deep Listening, Orkater en bij performers en componisten als Andrew Morrish (performance) en Fraser Trainer (collaborative composition). Voor Infusion richt hij zich op het implementeren van Performance technieken om een diepere relatie aan te gaan met de ruimte, jezelf en de ander.

Maite over Niels:

“Niels Vermeulen is voor mij een van de meest inspirerende vernieuwers en makers in het veld. Ik word elke keer weer verrast door de verbindingen die hij maakt, waardoor ik geïnspireerd uit onze werksessies kom. Hij werkt puur met dat wat aanwezig is, en brengt dit moeiteloos naar een hoog artistiek niveau. Hij weet mensen hier stapsgewijs in mee te nemen en te verbinden met hun eigen artistieke stem. Zijn eigenzinnigheid, jarenlange ervaring in het interdisciplinaire groepswerk, het maken en regisseren van vernieuwende performances, de diepgang die hij opzoekt in gesprekken én zijn oog voor detail, maken hem een heel inspirerende leider.”

INFUSION ART LAB 0

‘THE ART OF LISTENING’

Zaterdag 21 september 2024

Luisteren naar de ander, luisteren naar jezelf en luisteren naar de omgeving. Hoe stem je jezelf af, zodat jij beter kunt luisteren? Wat hoor je eigenlijk? Hoe klinkt stilte? Hoe navigeer je in jouw creativiteit door middel van sound? Hoe navigeer je in een groepsproces op wat er wel en niet klinkt?

We strekken - zoals John Cage zei - de oren en onderzoeken al deze vragen. We praten en luisteren, zoomen in op onze luistergewoontes, en verruimen de mogelijkheden door te werken vanuit bestaande inspirerende performance technieken, zoals de slow-walk, de performance score en 4’33.

Kortom, je leert:

  • specifieke performance art technieken waarmee je leiderschaps- en luistervaardigheden verkent;

  • schakelen tussen globaal luisteren en specifiek luisteren;

  • schakelen tussen luisteren naar jezelf en je omgeving;

  • oordelen uitstellen;

  • jouw unieke geluid onderzoeken en ontwikkelen;

  • tools voor (zelf)reflectie;

  • dialoog technieken om een ander beter te verstaan.

Praktische informatie

Zaterdag 21 september 2024

10.00 - 17.00 uur

Kosten: € 121,- (incl. BTW, koffie/thee/lunch)

Locatie: Huize Gaudeamus, Gerard Doulaan 21 te Bilthoven

Er is plek voor maximaal 20 deelnemers